Google heeft een redelijk slimme robot genaamd “het algoritme”. Deze robot is gebouwd om websites te scannen en te bepalen welke website het beste past bij bepaalde zoekopdrachten. Daarnaast snapt de robot ook welke websites juist niet bij een bepaalde zoekopdracht passen of volgens Google misschien niet helemaal zuivere koffie zijn. Natuurlijk zit de robot van Google er ook wel eens naast. In dit artikel leer je waar je voor moet uitkijken wanneer je aan je SEO werkt om niet op deze zwarte lijst geplaatst te worden door Google en ranking verliest.
Hoe weet je of je een “SEO penalty” hebt ontvangen?
Er zijn 2 manieren waarop Google je site een penalty kan geven. Als de robot oppikt dat je door Google opgestelde guidelines hebt verbroken wordt je vaak rechtstreeks gestraft en keldert je ranking. Als de robot niet zeker weet of je website aan de eisen voldoet wordt er door een Google medewerker naar gekeken. Als het blijkt dat de site toch de guidelines overtreed krijg je alsnog een SEO penalty.
Het probleem met een SEO penalty is dat je niet gelijk ziet wanneer je er een ontvangen hebt. Het grootste kenmerk van een SEO penalty is de onverklaarbare daling van traffic en dus waarschijnlijk ook omzet. Je kan je vermoeden checken door dit aan Google op te vragen of een bedrijf gespecialiseerd in SEO naar je site te laten kijken.
Nu je weet wat er gebeurd als je de regels van Google overtreed laat ik je nu weten wat je kan doen om dit te voorkomen.
Relevante links opbouwen
Relevante links zijn links die van websites komen met een goede SEO score bij Google, een goede hoeveelheid traffic genereren en een geschiedenis hebben bij Google waaruit blijkt dat de site zuiver is. Vaak is de makkelijkste manier om door deze pagina’s gelinkt te worden om zelf goede content op je site te zetten.
Het is belangrijk om zelf te checken of er geen sites naar je linken die als resultaat een negatief effect hebben op je SEO. Als sites die betrokken zijn met fraudulente praktijken naar je site linken zal Google eens grondig je site door spitten om ook maar iets te vinden dat kan leiden tot een SEO penalty. En dit kan het kleinste dingetje zijn op je site wat net niet helemaal op orde is. Het is dus jouw verantwoordelijkheid om dit in de gaten te houden.
Wees betrouwbaar
Een betrouwbare site is een goede site volgens Google. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat Google je site betrouwbaar vindt om niet in aanmerking te komen voor een SEO penalty. Een paar punten waar je rekening mee moet houden zijn:
- Een goed geoptimaliseerde site gefocust op gebruiksvriendelijkheid.
- periodiek kwalitatief goede content posten
- Je contactinformatie up-to-date houden.
Vermijd plagiaat
Plagiaat hoeft niet altijd intentioneel te zijn. Stel dat iemand je benadert met een artikel dat goed op je site past in ruil voor een backlink. Als dit artikel al op hun site staat neemt Google dit aan voor plagiaat en indexeert Google niet alleen die tekst, maar de hele pagina niet! Daarnaast hangen hier ook sancties aan voor je SEO score. Dubbelcheck dus altijd alles wat je op je site post met een plagiaatchecker.
Misbruik je anchor-tekst niet
Als je goederen verkoopt via je site kan het linken van je site op forums een goed idee zijn om wat extra traffic naar je site te genereren. Dit is volgens Google toegestaan maar met mate. Als je dit dag in dag uit doet vindt Google dit minder leuk en is het vragen om een SEO penalty. De truc is om dit niet te vaak te doen en niet te duidelijk te maken dat het jouw bedrijf is waar je naartoe linkt.
Conclusie
Als je er zeker van wilt zijn of je SEO in orde is hebben wij een seo audit die je precies laat zien wat er goed gaat, maar ook aantoont wat er fout gaat.