logo adbrains
Vertel me wat je zoekt

Verschil tussen zoek- en displaynetwerk

Google Ads, voorheen bekend als Google AdWords, is het toonaangevende online advertentieplatform van Google. Het stelt bedrijven in staat om hun producten, diensten en merk op de voorgrond te plaatsen wanneer potentiële klanten op internet surfen, specifiek op Google en zijn partnerwebsites. Met een breed scala aan advertentieformaten en -strategieën kunnen bedrijven gericht adverteren om hun specifieke doelgroep te bereiken, of ze nu op zoek zijn naar informatie, een product willen kopen of gewoon content consumeren.

Binnen Google Ads zijn er twee prominente netwerken waarop adverteerders hun advertenties kunnen plaatsen: het Zoeknetwerk en het Displaynetwerk.

 • Het Zoeknetwerk is primair gericht op tekstgebaseerde advertenties die verschijnen in Google-zoekresultaten wanneer gebruikers specifieke trefwoorden of zinnen invoeren. Deze advertenties zijn bedoeld om te reageren op de directe zoekintentie van de gebruiker.
 • Het Displaynetwerk, daarentegen, is een uitgebreid netwerk van websites en apps waarop visuele advertenties (zoals banners of video’s) worden weergegeven. Deze advertenties zijn vaak meer gericht op merkbekendheid en kunnen worden getarget op basis van gebruikersinteresses, demografie of zelfs het gedrag van de gebruiker op het web.
verschil tussen zoek- en displaynetwerk
verschil tussen zoek- en displaynetwerk

Wat is het zoeknetwerk?

Het zoeknetwerk van Google is een groep van zoekgerelateerde websites waarop adverteerders hun advertenties kunnen laten zien. Dit omvat Google Zoeken, Google Shopping, Maps en de websites van zoekpartners. Wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert die overeenkomt met een van de trefwoorden van een adverteerder, kan de advertentie van die adverteerder worden weergegeven.

Hoe advertenties worden getriggerd in het zoeknetwerk: Advertenties binnen het zoeknetwerk worden getriggerd op basis van de trefwoorden die door adverteerders zijn geselecteerd. Wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert die overeenkomt met (of gerelateerd is aan) deze trefwoorden, beslist Google Ads via een veiling welke advertenties worden weergegeven, in welke volgorde en welke advertentieplaatsingen ze innemen.

Voordelen van adverteren in het zoeknetwerk:

 • Directe zichtbaarheid: Je advertentie kan bovenaan de zoekresultaten verschijnen, wat directe zichtbaarheid bij je doelgroep garandeert.
 • Gerichte targeting: Door specifieke trefwoorden te kiezen, kun je je richten op gebruikers op basis van hun zoekintentie.
 • Kosten per klik (CPC) betaling: Je betaalt alleen wanneer iemand daadwerkelijk op je advertentie klikt.
 • Meetbare resultaten: Je kunt de prestaties van je advertenties gemakkelijk volgen, zoals het aantal klikken, conversies en de ROI.
verschil tussen zoek- en displaynetwerk
verschil tussen zoek- en displaynetwerk

Kenmerken van het zoeknetwerk

Tekstgebaseerde advertenties: In tegenstelling tot visuele of video-advertenties zijn zoekadvertenties voornamelijk tekst. Ze bestaan uit een kop, beschrijving en URL.

Trefwoordtargeting: Adverteerders kiezen specifieke trefwoorden waarop ze willen bieden. Wanneer deze trefwoorden in een zoekopdracht worden gebruikt, kan hun advertentie worden getriggerd.

Hoge koopintentie van gebruikers: Mensen die zoekmachines gebruiken, zijn vaak op zoek naar specifieke informatie, producten of diensten, wat betekent dat ze dichter bij het punt van aankoop of conversie staan.

Wanneer het zoeknetwerk te gebruiken?

Voor directe verkoop of leadgeneratie: Als je een product of dienst hebt dat voldoet aan een directe behoefte of vraag, is het zoeknetwerk ideaal. Bijvoorbeeld, als iemand zoekt naar “loodgieter in Amsterdam”, en je bent een loodgieter in die regio, dan wil je dat jouw advertentie verschijnt.

Wanneer je een specifieke zoekintentie wilt targeten: Het zoeknetwerk is perfect als je je wilt richten op gebruikers die al weten wat ze willen en actief op zoek zijn naar informatie, producten of diensten die gerelateerd zijn aan jouw aanbod.

Wat is het displaynetwerk?

Het displaynetwerk van Google, vaak aangeduid als het Google Display Network (GDN), is een uitgebreid netwerk van meer dan twee miljoen websites, video’s en apps waarop je advertenties kunt weergeven. In tegenstelling tot het zoeknetwerk, waar advertenties worden getriggerd door specifieke zoekopdrachten, stelt het displaynetwerk adverteerders in staat om visuele boodschappen te presenteren aan gebruikers terwijl ze browsen, lezen, winkelen of video’s bekijken op het internet.

Advertenties binnen het displaynetwerk worden getriggerd op basis van verschillende criteria, waaronder:

 • Plaatsingstargeting: waar je specifieke websites of apps kiest waarop je je advertenties wilt weergeven.
 • Interessetargeting: waar je je richt op gebruikers op basis van hun online gedrag en interesses.
 • Demografische targeting: waar je je richt op gebruikers op basis van leeftijd, geslacht, ouderlijke status, enz.
 • Retargeting of remarketing: waar je je richt op gebruikers die je website eerder hebben bezocht.

Voordelen van adverteren in het displaynetwerk:

 • Bereik: Het displaynetwerk bereikt meer dan 90% van de internetgebruikers wereldwijd.
 • Diversiteit in advertentieformaten: Van simpele tekstadvertenties tot rijke media zoals video’s en interactieve advertenties.
 • Merkbekendheid: Door de visuele aard van display-advertenties kunnen bedrijven hun merk effectief promoten en top-of-mind blijven bij hun doelgroep.
 • Flexibele targeting: Met de vele targetingopties kunnen adverteerders specifieke segmenten van hun doelgroep bereiken.
verschil tussen zoek- en displaynetwerk
verschil tussen zoek- en displaynetwerk

Kenmerken van het displaynetwerk

Visueel aantrekkelijke advertenties: In tegenstelling tot het tekstgebaseerde zoeknetwerk, biedt het displaynetwerk de mogelijkheid om visueel aantrekkelijke advertenties te gebruiken, zoals afbeeldingen, video’s en rich media.

Doelgroep- en interessegebaseerde targeting: Adverteerders kunnen specifieke doelgroepen targeten op basis van hun interesses, demografie, online gedrag en meer.

Mogelijkheid om merkbekendheid op te bouwen: Door de visuele aard van de advertenties en de brede dekking van het netwerk, is het displaynetwerk ideaal voor het opbouwen van merkbekendheid.

Wanneer het displaynetwerk te gebruiken?

Voor merkbekendheid en zichtbaarheid: Als je wilt dat je merk wordt herkend en onthouden, is het displaynetwerk een uitstekend platform om dit te bereiken.

Retargetingdoeleinden: Als je gebruikers wilt bereiken die je website eerder hebben bezocht maar geen actie hebben ondernomen, kun je retargeting gebruiken om hen te herinneren aan je aanbod.

Wanneer je een breder publiek wilt bereiken buiten de zoekmachine: Het displaynetwerk stelt je in staat om gebruikers te bereiken terwijl ze andere activiteiten op het web uitvoeren, zoals het lezen van nieuws, het bekijken van video’s of het browsen op hun favoriete blogs.

Belangrijkste verschillen tussen zoek- en displaynetwerk

Het Google Ads-platform biedt twee prominente netwerken voor adverteerders: het zoeknetwerk en het displaynetwerk. Hoewel beide netwerken hun eigen unieke voordelen hebben, zijn er ook duidelijke verschillen die adverteerders moeten begrijpen om hun campagnes effectief te optimaliseren.

Verschil in advertentieformaten:

Zoeknetwerk: Hier zijn advertenties voornamelijk tekstgebaseerd. Ze verschijnen boven of onder de organische zoekresultaten op Google en kunnen ook extensies bevatten, zoals locatie- of oproepextensies.
Displaynetwerk: Dit netwerk biedt een breder scala aan advertentieformaten, waaronder banners, video’s, rich media en interactieve advertenties. Deze advertenties worden weergegeven op websites, apps en video’s binnen het Google Display Network.

Verschil in targetingmethoden:

Zoeknetwerk: Targeting is voornamelijk gebaseerd op trefwoorden. Adverteerders kiezen specifieke trefwoorden waarop ze willen bieden, en hun advertenties worden getriggerd wanneer gebruikers die trefwoorden in hun zoekopdrachten gebruiken.
Displaynetwerk: Hier kunnen adverteerders targeten op basis van plaatsingen (specifieke websites of apps), interesses van gebruikers, demografische gegevens en retargeting. Er is ook de mogelijkheid om contextuele targeting te gebruiken, waarbij advertenties worden weergegeven op pagina’s met inhoud die gerelateerd is aan de gekozen trefwoorden.

Verschil in gebruikersintentie:

Zoeknetwerk: Gebruikers hebben vaak een specifieke intentie, zoals het zoeken naar informatie, een product of een dienst. De koopintentie is vaak hoger in het zoeknetwerk.
Displaynetwerk: Gebruikers zijn meestal bezig met andere activiteiten, zoals het lezen van een artikel of het bekijken van een video. Advertenties dienen vaak als onderbrekingen en zijn bedoeld om de aandacht van de gebruiker te trekken.

Kosten en ROI overwegingen:

Zoeknetwerk: Vanwege de hoge koopintentie kunnen de kosten per klik (CPC) in het zoeknetwerk hoger zijn, maar de conversieratio’s zijn vaak ook hoger, wat kan leiden tot een positieve ROI.
Displaynetwerk: Hoewel de CPC’s over het algemeen lager zijn in het displaynetwerk, kunnen de conversieratio’s ook lager zijn. Echter, vanwege het brede bereik en de mogelijkheid om merkbekendheid op te bouwen, kan het displaynetwerk nog steeds een waardevolle investering zijn voor veel adverteerders.

Meest Gestelde Vragen:

Wat is effectiever: het zoek- of displaynetwerk?

Kan ik in beide netwerken tegelijk adverteren?

Hoe bepaal ik mijn budget voor elk netwerk?