logo adbrains
Vertel me wat je zoekt

Hoe kies je de juiste zoekwoorden

In de wereld van Google Ads speelt zoekwoordselectie een cruciale rol. Het kiezen van de juiste zoekwoorden is de basis voor het succes van elke advertentiecampagne. Deze zoekwoorden bepalen immers wanneer en waar je advertenties worden weergegeven in de zoekresultaten van Google. Een zorgvuldig geselecteerd zoekwoord kan het verschil betekenen tussen een advertentie die opvalt bij je doelgroep en een advertentie die onopgemerkt blijft.

Zoekwoordonderzoek is het proces waarbij je relevante zoekwoorden voor je campagne identificeert, analyseert en selecteert. Dit onderzoek helpt je te begrijpen welke termen je potentiële klanten gebruiken wanneer ze op zoek zijn naar producten of diensten die vergelijkbaar zijn met wat jij aanbiedt. Door deze termen te kennen en te begrijpen, kun je je advertentiestrategie beter afstemmen op de behoeften en intenties van je doelgroep.

De Zoekwoordplanner van Google is een essentiële tool voor dit proces. Het biedt inzicht in zoekvolumes, voorgestelde zoekwoorden en zelfs de verwachte kosten per klik voor elk zoekwoord. Maar naast deze tool is het ook belangrijk om een holistische benadering van zoekwoordonderzoek te hebben, waarbij je rekening houdt met zaken als zoekintentie, concurrentie en de relevantie van zoekwoorden voor je bedrijf.

hoe kies je de juiste zoekwoorden
hoe kies je de juiste zoekwoorden

Begrijpen wat je doelgroep zoekt

In de kern van elke succesvolle Google Ads-campagne ligt een diepgaand begrip van wat je doelgroep daadwerkelijk zoekt. Het gaat niet alleen om het vinden van zoekwoorden met een hoog zoekvolume, maar om het identificeren van zoekwoorden die echt resoneren met wat je potentiële klanten willen en nodig hebben.

Het belang van het kennen van je klant

Voordat je effectief zoekwoordonderzoek kunt doen, moet je eerst je klant echt begrijpen. Wie zijn ze? Wat zijn hun behoeften en verlangens? Welke problemen proberen ze op te lossen? Door deze vragen te beantwoorden, kun je je richten op zoekwoorden die niet alleen verkeer naar je site leiden, maar ook verkeer dat waarschijnlijk zal converteren.

Tools en technieken om zoekintentie te begrijpen

 1. Google’s Zoekwoordplanner: Deze tool geeft niet alleen zoekwoordideeën, maar biedt ook inzicht in hoe vaak bepaalde termen worden gezocht en hoe die zoekvolumes in de loop van de tijd veranderen.
 2. Google Trends: Hiermee kun je de populariteit van zoekopdrachten over de tijd en per regio bekijken, wat je kan helpen seizoensgebonden trends of opkomende termen te identificeren.
 3. Analyse van ‘Mensen vroegen ook: Door te kijken naar de vragen die Google suggereert in de zoekresultaten, kun je een beter inzicht krijgen in de bredere vragen en zorgen van je doelgroep.
 4. Concurrentieanalyse: Kijk naar welke zoekwoorden je concurrenten targeten. Dit kan je inzicht geven in potentiële niches of gebieden van overlap die je misschien wilt aanpakken.

Het begrijpen van zoekintentie is cruciaal. Zoekwoorden kunnen vaak in verschillende categorieën vallen, zoals informatief (waar iemand gewoon informatie zoekt), navigatiegericht (waar iemand een specifieke site of pagina probeert te vinden) of transactiegericht (waar iemand klaar is om een aankoop te doen). Door je zoekwoorden af te stemmen op de juiste intentie, kun je zorgen voor een betere match tussen je advertentie en wat de zoeker daadwerkelijk wil.

Gebruik van Google’s Zoekwoordplanner

Google’s Zoekwoordplanner is een essentiële tool voor iedereen die met Google Ads werkt. Het helpt adverteerders niet alleen bij het vinden van de juiste zoekwoorden, maar geeft ook waardevolle inzichten in zoekvolumes, voorspelde klikken en kosten, en de concurrentie voor elk zoekwoord.

Een stapsgewijze handleiding voor het gebruik van de tool

 1. Toegang krijgen: Log in op je Google Ads-account. Ga naar het tabblad ‘Tools en instellingen’ en selecteer ‘Zoekwoordplanner’ onder ‘Planning’.
 2. Begin met zoeken: Je hebt twee hoofdopties: “Zoekwoorden ontdekken” en “Zoekwoordresultaten bekijken”. Voor de meeste gebruikers is “Zoekwoorden ontdekken” de beste plek om te beginnen.
 3. Voer je zoektermen in: Typ de zoekwoorden die relevant zijn voor je product of dienst. Je kunt ook een URL van een website of een specifieke pagina invoeren om zoekwoordideeën te krijgen.
 4. Filter je resultaten: Gebruik de filters om je resultaten te verfijnen op basis van locatie, taal, zoeknetwerken en datumperiode.

Hoe je zoekwoordideeën kunt genereren en de concurrentie en het zoekvolume kunt beoordelen

 1. Zoekwoordideeën: Nadat je je zoektermen hebt ingevoerd, toont de Zoekwoordplanner een lijst met zoekwoordideeën. Deze zijn gebaseerd op de termen die je hebt ingevoerd en gerelateerde zoekopdrachten.
 2. Beoordeling van zoekvolume: Naast elk zoekwoord zie je het gemiddelde maandelijkse zoekvolume. Dit geeft je een indicatie van hoe vaak mensen naar dat specifieke zoekwoord zoeken.
 3. Concurrentiebeoordeling: De Zoekwoordplanner geeft ook een beoordeling van de concurrentie voor elk zoekwoord: laag, gemiddeld of hoog. Dit geeft je een idee van hoeveel adverteerders bieden op elk zoekwoord.
 4. Voorspelde klikken en kosten: Je kunt ook een schatting zien van de voorspelde klikken, de voorspelde vertoningen, het gemiddelde bod en de voorspelde kosten voor elk zoekwoord.
 5. Download je resultaten: Als je tevreden bent met je zoekwoordonderzoek, kun je de resultaten downloaden voor verdere analyse of om ze te delen met je team.
hoe kies je de juiste zoekwoorden
hoe kies je de juiste zoekwoorden

Concurrentieanalyse

In de wereld van Google Ads is het begrijpen van je concurrenten cruciaal. Door te weten welke zoekwoorden je concurrenten targeten, kun je je eigen strategie verfijnen en mogelijk kansen identificeren die je eerder over het hoofd hebt gezien. Concurrentieanalyse helpt je niet alleen om je concurrenten een stap voor te blijven, maar ook om je advertentiebudget efficiënter te besteden.

Hoe te begrijpen welke zoekwoorden je concurrenten targeten

 1. Handmatige zoekopdrachten: Voer zoekopdrachten uit in Google voor de belangrijkste zoekwoorden die relevant zijn voor je bedrijf. Kijk welke advertenties verschijnen en noteer welke concurrenten regelmatig opduiken.
 2. Google’s ‘Auction Insights’ rapport: In Google Ads kun je het ‘Auction Insights’ rapport gebruiken om te zien hoe je presteert in vergelijking met andere adverteerders die dezelfde zoekwoorden targeten.
 3. Bekijk de advertentieteksten: Analyseer de advertentieteksten van je concurrenten om inzicht te krijgen in hun aanbiedingen, USP’s (Unique Selling Points) en call-to-actions.

Tools en technieken voor concurrentieanalyse

 1. SEMrush: Deze tool biedt uitgebreide informatie over de zoekwoorden waarvoor je concurrenten adverteren, hun advertentieteksten, geschatte budgetten en meer.
 2. SpyFu: Hiermee kun je de meest winstgevende zoekwoorden van je concurrenten ontdekken en hun advertentiegeschiedenis over een bepaalde periode bekijken.
 3. Ahrefs: Hoewel het voornamelijk een SEO-tool is, heeft Ahrefs ook een PPC-sectie waarmee je de zoekwoorden van je concurrenten kunt bekijken en hun advertentie-uitgaven kunt schatten.
 4. Google Ads Preview Tool: Hiermee kun je advertenties voor specifieke zoekwoorden en locaties bekijken zonder daadwerkelijke impressies te genereren.
 5. Regelmatige monitoring: Trends en strategieën veranderen. Het is essentieel om regelmatig je concurrentieanalyse bij te werken en je strategie dienovereenkomstig aan te passen.

Praktische tips voor zoekwoordselectie

Zoekwoordselectie is een cruciale stap in het opzetten van een effectieve Google Ads-campagne. De juiste zoekwoorden kunnen het verschil maken tussen een succesvolle campagne en verspild advertentiebudget. Hier zijn enkele praktische tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste zoekwoorden voor je campagne.

Continu monitoren en aanpassen van je zoekwoordstrategie

 1. Gebruik negatieve zoekwoorden: Door bepaalde termen uit te sluiten, kun je voorkomen dat je advertenties worden weergegeven voor irrelevante zoekopdrachten.
 2. Evalueer regelmatig: Maak gebruik van Google Ads-rapporten om te zien welke zoekwoorden goed presteren en welke niet. Pas je strategie dienovereenkomstig aan.
 3. Blijf op de hoogte van trends: Zoekgedrag kan veranderen op basis van seizoensgebondenheid, evenementen of markttrends. Blijf op de hoogte en pas je zoekwoorden aan waar nodig.

Conclusie

Het kiezen van de juiste zoekwoorden is een fundamentele stap in het opzetten en optimaliseren van een Google Ads-campagne. Deze keuze bepaalt niet alleen waar en wanneer je advertenties worden weergegeven, maar ook hoe relevant ze zijn voor de beoogde doelgroep.

Een zorgvuldige en doordachte zoekwoordselectie kan het verschil maken tussen een advertentie die verloren gaat in de zee van informatie op het internet en een advertentie die de juiste mensen op het juiste moment bereikt. Door te investeren in grondig zoekwoordonderzoek en door continu te monitoren en aan te passen, kunnen adverteerders ervoor zorgen dat hun advertentiebudget effectief wordt besteed.

Bovendien kan een goede zoekwoordstrategie leiden tot hogere klikfrequenties, betere kwaliteitsscores en, uiteindelijk, meer conversies. Dit betekent niet alleen meer verkeer naar je website, maar ook een hogere ROI voor je advertentie-uitgaven.

In een wereld waar digitale marketing steeds competitiever wordt, is het essentieel om elk voordeel te benutten. Het zorgvuldig kiezen en beheren van je zoekwoorden is een van de meest effectieve manieren om dat te doen.

Meest Gestelde Vragen

Hoe vaak moet ik mijn zoekwoordenlijst bijwerken?

Wat zijn negatieve zoekwoorden en hoe gebruik ik ze?

Hoe bepaal ik het succes van mijn gekozen zoekwoorden?