Wat is Lokale SEO?

lokale seo

Official
Google Partner

Lokale SEO (ofwel : Local SEO) is het proces van het optimaliseren van de online aanwezigheid van een bedrijf om de zichtbaarheid voor geografisch gerelateerde zoekopdrachten te verhogen.

Dit kan strategieën omvatten zoals het claimen en optimaliseren van lokale bedrijfsvermeldingen, het maken en optimaliseren van lokale inhoud, het bouwen van lokale verwijzingen en backlinks, en het verkrijgen van klantbeoordelingen.

Wat is het doel van Lokale SEO?

Het doel van Local SEO is om de zichtbaarheid van een bedrijf in zoekmachineresultaten (SERP’s) voor zoekopdrachten die geografische modificatoren bevatten, zoals “pizza bij mij in de buurt” of “koffiezaak in centrum Rotterdam” te verhogen.

Het is ook belangrijk om te weten dat Local SEO belangrijk is voor lokale bedrijven, omdat het hen helpt om gevonden te worden door mensen die op zoek zijn naar producten of diensten in de buurt.

Er is geen standaard oplossing voor de beste lokale SEO-strategie, omdat het afhankelijk is van uw bedrijf, industrie, locatie en concurrentie. Maar er zijn wel een aantal algemene strategieën die kunnen helpen om uw lokale SEO te verbeteren:

Local SEO kan uw bedrijf op verschillende manieren helpen

 1. Verhoogde zichtbaarheid: Door uw online aanwezigheid te optimaliseren voor geografisch gerelateerde zoekopdrachten, zult u eerder verschijnen in de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s) voor zoekopdrachten die geografische modifiers bevatten.
 2. Meer verkeer: Door hoger in de lokale zoekresultaten te verschijnen, zult u meer klanten naar uw website trekken. Dit kan leiden tot een toename van telefoontjes, e-mails en inloopverkeer naar uw bedrijf/winkel.
 3. Verhoogde inkomsten: Door meer verkeer naar uw website te sturen en meer klanten binnen te halen, kan Local SEO helpen uw inkomsten te verhogen.
 4. Betere ROI: Lokale SEO is een kosteneffectieve manier om uw bedrijf online op de markt te brengen, en het kan een goede manier zijn om een betere return on investment (ROI) te krijgen dan traditionele marketingmethoden.
 5. Beter bereik: Lokale SEO kan klanten bereiken die op zoek zijn naar uw producten of diensten in uw omgeving.
 6. Betere klantervaring: Met nauwkeurige en volledige informatie over uw bedrijf op online gidsen en kaarten wordt het voor klanten gemakkelijker om uw bedrijf te vinden, wat leidt tot een betere klantervaring.
 7. Concurrentievoordeel: Door in de zoekresultaten hoger te scoren dan uw lokale concurrenten, heeft u een concurrentievoordeel ten opzichte van hen.

Lokale SEO checklist

 1. Maak en controleer uw Google Mijn Bedrijf-vermelding: Dit is een van de belangrijkste stappen in lokale SEO, omdat het uw bedrijf helpt te verschijnen in Google Maps en lokale zoekresultaten.
 2. Optimaliseer uw website voor lokale zoekwoorden: Zorg ervoor dat u locatie-specifieke trefwoorden opneemt in de inhoud van uw website, metatags en URL’s om zoekmachines te helpen de relevantie van uw website voor lokale zoekopdrachten te begrijpen.
 3. Laat u opnemen in online directory’s: Maak lijsten voor uw bedrijf in populaire online directory’s zoals Yelp en TripAdvisor.
 4. Bouw lokale backlinks op: Benader andere lokale bedrijven en organisaties om links naar uw website te krijgen.
 5. Moedig klantbeoordelingen aan: Vraag tevreden klanten om beoordelingen voor uw bedrijf achter te laten op directory’s zoals Google Mijn bedrijf en Yelp.
 6. Gebruik schema markup: Gebruik schema markup om zoekmachines meer informatie over uw bedrijf te geven, zoals uw adres, telefoonnummer en openingstijden.
 7. Optimaliseer afbeeldingen en video’s: Neem locatie-specifieke trefwoorden op in bestandsnamen en alt-tags voor afbeeldingen en video’s, en zorg ervoor dat ze goed getagd zijn met locatie-informatie.
 8. Controleer en volg uw vooruitgang: Gebruik tools zoals Google Analytics en Google Search Console om het verkeer op uw website, de zoekresultaten en andere statistieken te volgen.
 9. Optimaliseer voor mobiele apparaten: Zorg ervoor dat uw website mobielvriendelijk is en geoptimaliseerd voor kleinere schermen.
 10. Controleer de consistentie van uw gegevens: Zorg ervoor dat uw bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer consistent is op uw hele website en in alle lokale directory’s.
 11. Gebruik social media om uw lokale aanwezigheid te promoten: deel foto’s en informatie over uw bedrijf op sociale media-platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter.

Houd er rekening mee dat dit niet de enige mogelijkheden zijn. Er zijn altijd meer manieren om uw lokale SEO te optimaliseren. Het is ook belangrijk om uw voortgang bij te houden en aanpassingen te doen op basis van uw resultaten.

Wat is het verschil tussen normale SEO en lokale SEO?

Ten eerste is het noodzakelijk dat we begrijpen wat lokale SEO is en waarom het bestaat.

Niet lang geleden heeft Google de lokale zoekresultaten een prioriteit gegeven over zelfs de hoogst rankende bedrijven. Dit betekent dat jij als slager in Rotterdam niet hoeft te concurreren met de hoofdpagina van grotere slagerijen. Dit betekent dat als de inwoners van Rotterdam “slagerij rotterdam” of “slagerij in de buurt” opzoeken op Google de lokale resultaten te zien zijn waar jij op ranked. Zo hoef je niet te concurreren met grotere bedrijven.

Hoe zorg je ervoor dat Google bedrijven als resultaten laat zien?

Jammer genoeg is er geen manier om Google te forceren om de bedrijven kolom te laten zien bij bepaalde zoekresultaten. Het is dus zaak dat je je SEO zo inricht dat het naast je normale website SEO ook goed toegepast is voor lokale SEO. Het is behulpzaam om voordat je dit doet veelgestelde vragen op Google voor jouw branche op te zoeken en daar op in te spelen.

Welk soort bedrijven kunnen profiteren van ‘Local SEO’

‘Local SEO’ (zoals het in het engels genoemd word) is niet voor alle bedrijven. Sommige bedrijven hebben nu eenmaal geen fysieke locatie en daarom is er ook geen adres voor Google om onder de bedrijven tab te zetten. De regel is: Als je een fysieke vestiging hebt en zelf klanten bedient door middel van een winkel of shop dan is lokale SEO voor jou.

Hoe concurreer je nog steeds met bedrijven buiten je dorp/stad?

Hoewel je zeker het voordeel niet hebt tegen bedrijven buiten je dorp of stad kan je nog steeds hoger proberen te ranken op de lokale ranking zelfs in hun dorp of stad, mocht het niet te ver zijn. Als je concurrent het enorm laat liggen in de eerstvolgende stad kan je proberen boven dat bedrijf te komen in de ranking zelfs als iemand in de stad van de concurrent zoekt. Het verschil tussen jouw lokale SEO en de concurrent zijn/haar SEO moet wel een enorm verschil zitten maar soms is dit zeker haalbaar.

Meest gestelde vragen

Lokale SEO is het proces van het optimaliseren van de online aanwezigheid van een bedrijf om de zichtbaarheid voor geografisch gerelateerde zoekopdrachten te verhogen. Dit kan strategieën omvatten zoals het claimen en optimaliseren van lokale bedrijfsvermeldingen, het maken en optimaliseren van lokale inhoud, het bouwen van lokale verwijzingen en backlinks, en het aanmoedigen van klantbeoordelingen. Het doel van lokale SEO is om de zichtbaarheid van een bedrijf in zoekmachineresultaten (SERP’s) voor zoekopdrachten die geografisch georiënteerd zijn te vergroten.

Lokale SEO is belangrijk voor lokale bedrijven omdat het hen helpt om gevonden te worden door mensen die op zoek zijn naar producten of diensten in de buurt. Het kan ook de zichtbaarheid verhogen, meer verkeer naar de website sturen, de omzet verhogen, een beter rendement op de investering hebben en de klantbeleving verbeteren.

Om uw lokale SEO te verbeteren kunt u uw Google My Business-lijst optimaliseren, een sterk lokaal backlinkprofiel bouwen, locatiespecifieke inhoud creëren, uw website optimaliseren voor lokale zoekwoorden, klantbeoordelingen aanmoedigen, schema-markering gebruiken, uw voortgang monitoren en volgen, optimaliseren voor mobiele apparaten, controleren op NAP-consistentie en social media gebruiken om uw lokale aanwezigheid te promoten.

U kunt gebruik maken van tools zoals Google Analytics en Google Search Console om het verkeer van uw website, zoekrangschikkingen en andere metrieken te volgen. Deze tools kunnen u helpen om te monitoren hoe goed uw website presteert in lokale zoekresultaten en eventuele aanpassingen te doen als dat nodig is.

De tijd die nodig is voor lokale SEO om resultaten op te leveren, kan variëren afhankelijk van het niveau van concurrentie in uw industrie en locatie, de grootte en complexiteit van uw website en de kwaliteit van uw lokale SEO-inspanningen. Houd er echter rekening mee dat SEO een continu proces is en geen eenmalige oplossing is, het kost tijd en consistente inspanning om verbeteringen in de tijd te zien.

Nieuwsgierig naar wat de experts van Adbrains voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem vrijvlijvend contact op en bespreek de mogelijkheden.

wij laten jouw bedrijf groeien 5

Wij helpen je met de groei van jouw bedrijf

Door marketing automation in te zetten bereik je je doelgroep beter, heb je minder kosten en behaal je meer conversies dan ooit tevoren.

Wij helpen bedrijven sneller en groter te groeien

Google gecertificeerd

Alle marketeers bij Adbrains zijn Google certified.

Doelgroep gericht

We richten ons op doelgroepen met behulp van de data van Google.

Slimme Campagnes

Met machine learning & AI gestuurde campagnes de beste resultaten.

Vertrouwd door al meer dan 450 tevreden gebruikers

Van de lokale schilder tot aan e-commerce bedrijven. Je kunt vertrouwen op de marketing automation van Adbrains voor Google Ads.

0

+

Goolge ads campagnes
0

%

Toename in leads
0

%

Toename in sales
0

%

Besparing in kosten

Weten wat onze experts voor jou kunnen betekenen?

Samen vinden we uit hoe en of wij een verschil kunnen maken. Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!

Samenwerkingsovereenkomst

Partijen: AdBrains, en Klant

Ik huur AdBrains gevestigd aan Scheepmakershaven 2, 3261 KN in Oud-Beijerland in, volgens de voorwaarden in deze samenwerkings overeenkomst.

1.0 Services

Afspraken

Adbrains is specialist op het gebied van Google Ads Automation. Op basis van de door jou aangeleverde informatie maakt Adbrains een nieuw Google advertentie account, dat tevens door een vaste accountmanager van AdBrains wordt beheerd. Je hebt te allen tijde toegang tot dit advertentie account. Ten tijde van onze samenwerking heb je ‘alleen lezen’ toegang tot het account. Dit om te voorkomen dat er ongewenste wijzigingen worden doorgevoerd, waardoor mogelijk het algoritme en daarmee de prestaties sterk kunnen worden benadeeld. Iedere week, maand en kwartaal ontvang je een rapport dat betrekking heeft op de prestaties en vorderingen van je account.

AdBrains werkt niet met langdurige contracten. Dat houd in dat je 3 maanden na aanvang van onze samenwerking deze samenwerking maandelijks kunt opzeggen. De 3 maanden aanvangsperiode is nodig om voldoende data te kunnen genereren om ook daadwerkelijk de gewenste resultaten te kunnen behalen, en jou zo een zo goed mogelijk beeld te geven van onze werkzaamheden en de meerwaarde van AdBrains.

Fouten

We doen er alles aan om fouten te voorkomen. We kunnen echter niet garanderen dat dit nooit zal voorkomen omdat de algoritmes van Google constant veranderen. AdBrains kan daarom geen aansprakelijkheid aanvaarden voor schade, inclusief gederfde winst, gemiste besparingen, gemiste leads of andere incidentele, gevolg schade, ook niet als je ons hiervan op de hoogte hebt gesteld. Wat we je wel garanderen is dat we er alles aan doen om dit te voorkomen.

2.0 Wederzijdse samenwerking

We komen overeen dat wij onze uiterste best doen om aan jouw verwachtingen volgens de door jou verstrekte informatie te voldoen. Je stemt ermee in ons hierbij te helpen door ons de benodigde informatie over je website en/of markt ter beschikking te stellen en met ons samen te werken om het werk te versnellen.

3.0 Betalingsvoorwaarden

AdBrains werkt met een automatische incasso machtiging. De eerste keer dat je ons betaald kan je kiezen voor iDeal of Creditcard. Hiermee geeft je ook de expleciete toestemming om telkens na 30 dagen dit bedrag opnieuw te incasseren. AdBrains behoud zich het recht voor de werkzaamheden te staken totdat de betaling is ontvangen.

Storneringen

Het betaalde maandbedrag is niet achteraf te storneren. Dit komt omdat wij jouw advertentie budget betalen aan Google, waardoor deze kosten voor jouw bedrijf al door ons zijn gemaakt. Door deze samenwerking te activeren ga je akkoord met deze voorwaarde. Je erkent tevens dat jij te aller tijde verantwoordelijk bent voor de kosten die wij hebben gemaakt m.b.t. jouw account indien dit overhoopt toch gebeurt.

4.0 Verantwoordelijkheden

4.1 AdBrains verantwoordelijkheid

In al onze werkzaamheden houden wij ons aan de regels die Google stelt aan een Google Partner.

4.2 Jouw verantwoordelijkheid

Je garandeert dat alle elementen van tekst, afbeeldingen, video’s of andere illustraties die je ons tijdens onze samenwerking verstrekt jouw eigendom zijn, of dat je toestemming hebt om ze te gebruiken.

4.3 Verantwoordelijkheid van de klant t.b.v. nauwkeurigheid

Je bent verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van informatie over jouw producten en/of diensten die je ons verstrekt in verband met de uitvoering van deze samenwerking.

5.0 Vertrouwelijkheid

AdBrains erkent zijn verantwoordelijkheid, zowel tijdens als na de samenwerking, om alle redelijke inspanningen te doen om de vertrouwelijkheid te bewaren van alle eigendomsrechten of vertrouwelijke informatie of gegevens ontwikkeld door AdBrains namens jouw bedrijf of bekendgemaakt door jouw bedrijf tot AdBrains.

6.0 Termijn en beëindiging

6.1 Termijn van samenwerking en kennisgeving van beëindiging

Deze samenwerking wordt van kracht op de datum van de eerste betaling en wordt voortgezet tot minimaal 3 maanden na deze datum. Na deze termijn is deze overeenkomst maandelijks opzegbaar.

6.2 Ontbinding

Elk van beide partijen kan de samenwerking zonder gerechtelijke tussenkomst en zonder de inachtneming van een opzegtermijn middels een schriftelijke verklaring ontbinden:

 1. bij een tekortgeschoten in de nakoming van een verplichting op grond van deze Overeenkomst nadat de benadeelde Partij de tekortschietende Partij een ingebrekestelling heeft gestuurd waarin de tekortkomende Partij een redelijke termijn wordt geboden om alsnog haar verplichting na te komen en de tekortkomende Partij aan deze ingebrekestelling geen gehoor heeft gegeven. Een ingebrekestelling kan achterwege blijven indien nakoming blijvend onmogelijk is;

 1. indien:
  a) de andere Partij in staat van faillissement is verklaard; dan wel;
  b) aan de andere Partij, al dan niet voorlopig, surseance van betaling is verleend; dan wel;
  c) aan de andere Partij schuldsanering overeenkomstig de Wet schuldsanering natuurlijke personen (“WSNP”) is verleend; dan wel;
  d) aan de andere Partij anderszins geheel of gedeeltelijk het vrije beheer of de vrije beschikking over haar vermogen heeft verloren, een en ander ongeacht of die toestand onherroepelijk is;
  e) de andere Partij niet meer beschikt over de vereiste beroepskwalificaties beschikt.

7.0 Ads account

Bij aanvang van deze samenwerking maakt AdBrains een nieuw Google Ads account aan. Jouw huidige Google Ads campagne word gepauzeerd en tijdens onze samenwerking niet gebruikt. Het is mogelijk om bestaande advertentie teksten en/of zoekwoorden te gebruiken in de nieuwe campagnes.

Na beeindiging van deze samenwerking zullen we het nieuw door ons gemaakte advertentie account loskoppelen en verwijderen, zodat je desgewenst jouw betaande advertentie campagne weer kunt activeren.

8.0 Algemene bepalingen

8.1 Bevoegde rechter en toepasselijk recht

Beide partijen zullen zich inspannen alle geschillen met betrekking tot de tenuitvoerlegging van deze samenwerking in der minne te schikken.
Wijzigingen op deze samenwerking zullen alleen geldig zijn en alleen van kracht worden indien deze schriftelijk of via de e-mail zijn overeengekomen.
Partijen zullen instemmen met wijzigingen op deze Overeenkomst indien die noodzakelijk blijken te zijn door relevante wet- en regelgeving.

Alle geschillen waartoe deze samenwerking aanleiding zou kunnen geven, met name inzake geldigheid, interpretatie, uitvoering of ontbinding, zullen worden beslecht door de bevoegde rechter in het arrondissement waar AdBrains gevestigd is.

Deze Overeenkomst wordt beheerst door Nederlands recht. Op deze overeenkomst zijn de algemene voorwaarden van toepassing, die in te lezen zijn op de website van AdBrains.

8.2 Verklaringen en garanties

Door deze samenwerking te activeren garanderen wij gezamelijk dat elk van ons de volledige bevoegdheid heeft om deze samenwerking aan te gaan en alle verplichtingen te vervullen zonder de wettelijke of billijke rechten van een derde partij te schenden.