Wat is cannibalisatie in termen van SEO?

cannibalisatie

Official
Google Partner

Als het gaat om het optimaliseren van de zoekresultaten van een website, is cannibalisatie (In goed Nederlands: Kannibalisatie) een veelvoorkomend probleem. Het is een term die vaak wordt gebruikt in de wereld van SEO en verwijst naar een situatie waarin verschillende pagina’s van dezelfde website concurreren met elkaar voor dezelfde zoekwoorden. Dit kan leiden tot verwarring bij zoekmachines, waardoor de prestaties van de website in de zoekresultaten kunnen worden beïnvloed. In dit artikel zullen we in detail bespreken wat cannibalisatie in termen van SEO is, hoe het kan worden herkend en opgelost, en wat de gevolgen zijn voor de prestaties van de website.

Wat is cannibalisatie in termen van SEO?

Cannibalisatie in termen van SEO verwijst naar een situatie waarin verschillende pagina’s van dezelfde website met elkaar concurreren om te rangschikken voor hetzelfde zoekwoord of dezelfde zoekopdracht. Dit kan gebeuren wanneer er meerdere pagina’s op de website zijn die soortgelijke inhoud of onderwerpen behandelen. Het is belangrijk op te merken dat cannibalisatie niet altijd een negatieve invloed heeft op de prestaties van de website. In sommige gevallen kan het zelfs een positief effect hebben, bijvoorbeeld als het helpt om de totale zichtbaarheid van de website te vergroten.

Hoe kan Kannibalisatie worden herkend?

Kannibalisatie kan op verschillende manieren worden herkend. Een van de meest voorkomende manieren is om te zoeken naar zoekopdrachten die belangrijk zijn voor de website en vervolgens te controleren of er meerdere pagina’s zijn die voor dezelfde zoekopdracht worden weergegeven in de zoekresultaten. Een andere manier is om de Analytics-gegevens van de website te controleren (bv met behulp van ahrefs) om te zien of er meerdere pagina’s zijn die voor dezelfde zoekopdracht verkeer ontvangen.

Een andere manier om kannibalisatie te herkennen is om te zoeken naar zoekwoorden waar de website voor zou moeten rangschikken, maar niet doet. Dit kan duiden op een situatie waarin verschillende pagina’s van de website concurreren om te rangschikken voor hetzelfde zoekwoord, waardoor de algehele prestaties van de website worden beïnvloed.

Wat zijn de oorzaken van kannibalisatie?

Er zijn verschillende oorzaken van kannibalisatie, waaronder:

 1. Overlapping in inhoud: Dit kan gebeuren wanneer er meerdere pagina’s op de website zijn die dezelfde of vergelijkbare inhoud bevatten. Dit kan voorkomen als gevolg van meerdere versies van een pagina, bijvoorbeeld een versie voor desktops en een versie voor mobiele apparaten, of als gevolg van pagina’s die zijn gemaakt met vergelijkbare inhoud zonder dat er voldoende onderscheid is tussen de pagina’s.
 2. Verkeerde URL-structuur: Dit kan gebeuren als er meerdere pagina’s op de website zijn met dezelfde URL-structuur, waardoor zoekmachines moeite hebben om te bepalen welke pagina het meest relevant is voor een bepaalde zoekopdracht. Dit kan ook gebeuren als er pagina’s zijn met dynamische URL’s die dezelfde inhoud weergeven.
 3. Onjuist gebruik van trefwoorden: Dit kan gebeuren als er meerdere pagina’s op de website zijn die hetzelfde zoekwoord gebruiken, waardoor zoekmachines moeite hebben om te bepalen welke pagina het meest relevant is voor een bepaalde zoekopdracht. Dit kan leiden tot een verminderde prestatie in de zoekresultaten.

Wat zijn de gevolgen van kannibalisatie voor de prestaties van de website?

Kannibalisatie kan verschillende gevolgen hebben voor de prestaties van de website. Het kan bijvoorbeeld leiden tot:

 1. Verminderde zichtbaarheid in de zoekresultaten: Als verschillende pagina’s van de website concurreren om te rangschikken voor dezelfde zoekopdracht, kan dit leiden tot een lagere zichtbaarheid in de zoekresultaten. Dit kan op zijn beurt leiden tot minder verkeer naar de website.
 2. Lagere kwaliteitsscore: Als er meerdere pagina’s op de website zijn die concurreren voor hetzelfde zoekwoord, kan dit de kwaliteitsscore van de pagina’s beïnvloeden. Dit kan leiden tot hogere kosten per klik voor zoekwoorden die belangrijk zijn voor de website.
 3. Verminderde gebruikerservaring: Als de gebruikers niet in staat zijn om de juiste pagina te vinden die het beste past bij hun zoekopdracht, kan dit leiden tot een slechte gebruikerservaring. Dit kan op zijn beurt leiden tot een hogere bounce rate en minder conversies.

Hoe kan cannibalisatie worden opgelost?

Er zijn verschillende manieren om cannibalisatie op te lossen, waaronder:

 1. Consolideren van inhoud: Als er meerdere pagina’s op de website zijn die dezelfde inhoud bevatten, kan dit worden opgelost door de inhoud samen te voegen tot één pagina. Dit kan de relevantie van de pagina verhogen en de prestaties in de zoekresultaten verbeteren.
 2. Gebruik van rel=canonical: Als er meerdere pagina’s op de website zijn die vergelijkbare inhoud bevatten, kan het gebruik van rel=canonical-tags helpen om te bepalen welke pagina het meest relevant is voor zoekmachines. Dit kan helpen om de prestaties in de zoekresultaten te verbeteren.
 3. Herschrijven van de inhoud: Als er meerdere pagina’s op de website zijn die vergelijkbare inhoud bevatten, kan het herschrijven van de inhoud op een pagina helpen om deze unieker te maken. Dit kan de relevantie van de pagina verhogen en de prestaties in de zoekresultaten verbeteren.
 4. Gebruik van interne links: Het gebruik van interne links kan helpen om de relevantie van de pagina te vergroten en zoekmachines te helpen bepalen welke pagina het meest relevant is voor een bepaalde zoekopdracht. Dit kan helpen om de prestaties in de zoekresultaten te verbeteren.

Meest gestelde vragen

Kannibalisatie verwijst naar een situatie waarin verschillende pagina’s van dezelfde website concurreren met elkaar voor dezelfde zoekwoorden of zoekopdrachten. Duplicate content verwijst naar twee of meer pagina’s die exact dezelfde inhoud bevatten, of inhoud die zo vergelijkbaar is dat zoekmachines moeite hebben om te bepalen welke pagina de meest relevante is voor zoekopdrachten. Kannibalisatie kan leiden tot duplicate content, maar het is niet hetzelfde.

Nee, cannibalisatie is niet altijd slecht voor de SEO-prestaties van een website. In sommige gevallen kan het zelfs positieve effecten hebben, zoals het vergroten van de zichtbaarheid van de website in de zoekresultaten. Het hangt af van de specifieke situatie en de inhoud van de website.

Nee, het gebruik van rel=canonical-tags is niet altijd de beste oplossing voor cannibalisatie. Het is een hulpmiddel dat kan helpen om de relevantie van de pagina te vergroten en zoekmachines te helpen bepalen welke pagina het meest relevant is voor een bepaalde zoekopdracht, maar het is niet altijd de meest effectieve oplossing. Het hangt af van de specifieke situatie en de inhoud van de website.

Om cannibalisatie te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat elke pagina op de website unieke en relevante inhoud bevat en dat er voldoende onderscheid is tussen de pagina’s. Het is ook belangrijk om de URL-structuur van de website goed te beheren en het gebruik van trefwoorden te optimaliseren. Het is ook raadzaam om regelmatig een audit van de website uit te voeren om eventuele gevallen van cannibalisatie op te sporen en op te lossen.

Dus..

Cannibalisatie is een veelvoorkomend probleem in de wereld van SEO en kan leiden tot verminderde prestaties in de zoekresultaten. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals overlapping in inhoud en onjuist gebruik van trefwoorden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om cannibalisatie op te lossen, waaronder het consolideren van inhoud, het gebruik van rel=canonical-tags en het herschrijven van de inhoud. Het is belangrijk om regelmatig een audit van de website uit te voeren om eventuele gevallen van cannibalisatie op te sporen en op te lossen om de prestaties van de website in de zoekresultaten te verbeteren.

Weten wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? 

wij laten jouw bedrijf groeien 5

Wij helpen je met de groei van jouw bedrijf

Door marketing automation in te zetten bereik je je doelgroep beter, heb je minder kosten en behaal je meer conversies dan ooit tevoren.

Wij helpen bedrijven sneller en groter te groeien

Google gecertificeerd

Alle marketeers bij Adbrains zijn Google certified.

Doelgroep gericht

We richten ons op doelgroepen met behulp van de data van Google.

Slimme Campagnes

Met machine learning & AI gestuurde campagnes de beste resultaten.

Vertrouwd door al meer dan 450 tevreden gebruikers

Van de lokale schilder tot aan e-commerce bedrijven. Je kunt vertrouwen op de marketing automation van Adbrains voor Google Ads.

0

+

Goolge ads campagnes
0

%

Toename in leads
0

%

Toename in sales
0

%

Besparing in kosten

Liever een Google expert spreken?

Wil je meer weten of heb je vragen over onze werkwijze of mogelijkheden? 

Samenwerkingsovereenkomst

Partijen: AdBrains, en Klant

Ik huur AdBrains gevestigd aan Scheepmakershaven 2, 3261 KN in Oud-Beijerland in, volgens de voorwaarden in deze samenwerkings overeenkomst.

1.0 Services

Afspraken

Adbrains is specialist op het gebied van Google Ads Automation. Op basis van de door jou aangeleverde informatie maakt Adbrains een nieuw Google advertentie account, dat tevens door een vaste accountmanager van AdBrains wordt beheerd. Je hebt te allen tijde toegang tot dit advertentie account. Ten tijde van onze samenwerking heb je ‘alleen lezen’ toegang tot het account. Dit om te voorkomen dat er ongewenste wijzigingen worden doorgevoerd, waardoor mogelijk het algoritme en daarmee de prestaties sterk kunnen worden benadeeld. Iedere week, maand en kwartaal ontvang je een rapport dat betrekking heeft op de prestaties en vorderingen van je account.

AdBrains werkt niet met langdurige contracten. Dat houd in dat je 3 maanden na aanvang van onze samenwerking deze samenwerking maandelijks kunt opzeggen. De 3 maanden aanvangsperiode is nodig om voldoende data te kunnen genereren om ook daadwerkelijk de gewenste resultaten te kunnen behalen, en jou zo een zo goed mogelijk beeld te geven van onze werkzaamheden en de meerwaarde van AdBrains.

Fouten

We doen er alles aan om fouten te voorkomen. We kunnen echter niet garanderen dat dit nooit zal voorkomen omdat de algoritmes van Google constant veranderen. AdBrains kan daarom geen aansprakelijkheid aanvaarden voor schade, inclusief gederfde winst, gemiste besparingen, gemiste leads of andere incidentele, gevolg schade, ook niet als je ons hiervan op de hoogte hebt gesteld. Wat we je wel garanderen is dat we er alles aan doen om dit te voorkomen.

2.0 Wederzijdse samenwerking

We komen overeen dat wij onze uiterste best doen om aan jouw verwachtingen volgens de door jou verstrekte informatie te voldoen. Je stemt ermee in ons hierbij te helpen door ons de benodigde informatie over je website en/of markt ter beschikking te stellen en met ons samen te werken om het werk te versnellen.

3.0 Betalingsvoorwaarden

AdBrains werkt met een automatische incasso machtiging. De eerste keer dat je ons betaald kan je kiezen voor iDeal of Creditcard. Hiermee geeft je ook de expleciete toestemming om telkens na 30 dagen dit bedrag opnieuw te incasseren. AdBrains behoud zich het recht voor de werkzaamheden te staken totdat de betaling is ontvangen.

Storneringen

Het betaalde maandbedrag is niet achteraf te storneren. Dit komt omdat wij jouw advertentie budget betalen aan Google, waardoor deze kosten voor jouw bedrijf al door ons zijn gemaakt. Door deze samenwerking te activeren ga je akkoord met deze voorwaarde. Je erkent tevens dat jij te aller tijde verantwoordelijk bent voor de kosten die wij hebben gemaakt m.b.t. jouw account indien dit overhoopt toch gebeurt.

4.0 Verantwoordelijkheden

4.1 AdBrains verantwoordelijkheid

In al onze werkzaamheden houden wij ons aan de regels die Google stelt aan een Google Partner.

4.2 Jouw verantwoordelijkheid

Je garandeert dat alle elementen van tekst, afbeeldingen, video’s of andere illustraties die je ons tijdens onze samenwerking verstrekt jouw eigendom zijn, of dat je toestemming hebt om ze te gebruiken.

4.3 Verantwoordelijkheid van de klant t.b.v. nauwkeurigheid

Je bent verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van informatie over jouw producten en/of diensten die je ons verstrekt in verband met de uitvoering van deze samenwerking.

5.0 Vertrouwelijkheid

AdBrains erkent zijn verantwoordelijkheid, zowel tijdens als na de samenwerking, om alle redelijke inspanningen te doen om de vertrouwelijkheid te bewaren van alle eigendomsrechten of vertrouwelijke informatie of gegevens ontwikkeld door AdBrains namens jouw bedrijf of bekendgemaakt door jouw bedrijf tot AdBrains.

6.0 Termijn en beëindiging

6.1 Termijn van samenwerking en kennisgeving van beëindiging

Deze samenwerking wordt van kracht op de datum van de eerste betaling en wordt voortgezet tot minimaal 3 maanden na deze datum. Na deze termijn is deze overeenkomst maandelijks opzegbaar.

6.2 Ontbinding

Elk van beide partijen kan de samenwerking zonder gerechtelijke tussenkomst en zonder de inachtneming van een opzegtermijn middels een schriftelijke verklaring ontbinden:

 1. bij een tekortgeschoten in de nakoming van een verplichting op grond van deze Overeenkomst nadat de benadeelde Partij de tekortschietende Partij een ingebrekestelling heeft gestuurd waarin de tekortkomende Partij een redelijke termijn wordt geboden om alsnog haar verplichting na te komen en de tekortkomende Partij aan deze ingebrekestelling geen gehoor heeft gegeven. Een ingebrekestelling kan achterwege blijven indien nakoming blijvend onmogelijk is;

 1. indien:
  a) de andere Partij in staat van faillissement is verklaard; dan wel;
  b) aan de andere Partij, al dan niet voorlopig, surseance van betaling is verleend; dan wel;
  c) aan de andere Partij schuldsanering overeenkomstig de Wet schuldsanering natuurlijke personen (“WSNP”) is verleend; dan wel;
  d) aan de andere Partij anderszins geheel of gedeeltelijk het vrije beheer of de vrije beschikking over haar vermogen heeft verloren, een en ander ongeacht of die toestand onherroepelijk is;
  e) de andere Partij niet meer beschikt over de vereiste beroepskwalificaties beschikt.

7.0 Ads account

Bij aanvang van deze samenwerking maakt AdBrains een nieuw Google Ads account aan. Jouw huidige Google Ads campagne word gepauzeerd en tijdens onze samenwerking niet gebruikt. Het is mogelijk om bestaande advertentie teksten en/of zoekwoorden te gebruiken in de nieuwe campagnes.

Na beeindiging van deze samenwerking zullen we het nieuw door ons gemaakte advertentie account loskoppelen en verwijderen, zodat je desgewenst jouw betaande advertentie campagne weer kunt activeren.

8.0 Algemene bepalingen

8.1 Bevoegde rechter en toepasselijk recht

Beide partijen zullen zich inspannen alle geschillen met betrekking tot de tenuitvoerlegging van deze samenwerking in der minne te schikken.
Wijzigingen op deze samenwerking zullen alleen geldig zijn en alleen van kracht worden indien deze schriftelijk of via de e-mail zijn overeengekomen.
Partijen zullen instemmen met wijzigingen op deze Overeenkomst indien die noodzakelijk blijken te zijn door relevante wet- en regelgeving.

Alle geschillen waartoe deze samenwerking aanleiding zou kunnen geven, met name inzake geldigheid, interpretatie, uitvoering of ontbinding, zullen worden beslecht door de bevoegde rechter in het arrondissement waar AdBrains gevestigd is.

Deze Overeenkomst wordt beheerst door Nederlands recht. Op deze overeenkomst zijn de algemene voorwaarden van toepassing, die in te lezen zijn op de website van AdBrains.

8.2 Verklaringen en garanties

Door deze samenwerking te activeren garanderen wij gezamelijk dat elk van ons de volledige bevoegdheid heeft om deze samenwerking aan te gaan en alle verplichtingen te vervullen zonder de wettelijke of billijke rechten van een derde partij te schenden.