logo adbrains
Vertel me wat je zoekt

Hoe werkt bieden en plaatsing

Google Ads, het toonaangevende online advertentieplatform van Google, is een essentieel instrument voor bedrijven die hun online zichtbaarheid willen vergroten. Maar hoe werkt het biedings- en plaatsingsproces binnen dit platform? Laten we dieper duiken in deze complexe, maar cruciale aspecten van online adverteren.

Inleiding tot het veilingproces van Google Ads

Het veilingproces van Google Ads is het hart van het platform en bepaalt welke advertenties worden getoond aan welke gebruikers en tegen welke prijs. Dit proces is ontworpen om zowel voor adverteerders als voor eindgebruikers de meest relevante en waardevolle ervaring te bieden. Hier is een dieper inzicht in dit cruciale mechanisme.

Hoe de veiling in zijn werk gaat

Wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert in Google, worden alle advertenties die overeenkomen met de ingevoerde zoektermen in aanmerking genomen voor weergave. Maar niet alle advertenties worden getoond. Welke advertenties worden weergegeven en in welke volgorde, wordt bepaald door de veiling.

Elke advertentie krijgt een score op basis van twee hoofdfactoren: het bod (hoeveel de adverteerder bereid is te betalen voor een klik) en de kwaliteitsscore (een beoordeling van de relevantie en kwaliteit van de advertentie). Deze twee factoren samen bepalen de Ad Rank van de advertentie.

In de fractie van een seconde dat de veiling plaatsvindt, worden de Ad Ranks van alle concurrerende advertenties vergeleken, en de advertenties met de hoogste Ad Ranks worden weergegeven in afnemende volgorde.

Waarom het veilingproces essentieel is

Het veilingproces zorgt ervoor dat gebruikers de meest relevante advertenties te zien krijgen. Dit is niet alleen gunstig voor de gebruiker, maar ook voor adverteerders. Hoe relevanter een advertentie is voor een gebruiker, hoe groter de kans dat hij of zij erop klikt en een gewenste actie uitvoert, zoals een aankoop doen of zich aanmelden voor een nieuwsbrief.

Daarnaast zorgt het veilingproces voor een gelijk speelveld voor adverteerders. Zelfs als een bedrijf een lager bod heeft dan een concurrent, kan het nog steeds een hogere positie behalen als zijn advertentie relevanter en van hogere kwaliteit is.

Strategisch bieden voor betere resultaten

Slim bieden is cruciaal voor het succes in Google Ads. Adverteerders moeten hun biedstrategieën voortdurend evalueren en aanpassen op basis van prestatiegegevens. Dit kan betekenen dat ze meer bieden op trefwoorden die goed presteren en minder op trefwoorden die dat niet doen. Door strategisch te bieden, kunnen adverteerders hun zichtbaarheid en ROI optimaliseren.

hoe werkt bieden en plaatsing
hoe werkt bieden en plaatsing

Hoe het biedingsproces werkt

Het biedingsproces in Google Ads is een dynamisch en complex systeem dat bepaalt welke advertenties worden getoond aan gebruikers en in welke volgorde. Dit proces is essentieel voor het bepalen van de zichtbaarheid van een advertentie en de kosten die daaraan verbonden zijn.

Trefwoordselectie en biedstrategieën

Het kiezen van de juiste trefwoorden is de eerste stap in het opzetten van een succesvolle Google Ads-campagne. Adverteerders selecteren trefwoorden die relevant zijn voor hun producten of diensten en waarvan zij denken dat potentiële klanten ze zullen gebruiken bij het zoeken.

 • Broad Match: Hiermee kunnen advertenties worden weergegeven bij zoekopdrachten die spellingsvarianten, synoniemen en andere relevante varianten van de geselecteerde trefwoorden bevatten.
 • Phrase Match: Advertenties worden weergegeven bij zoekopdrachten die de exacte trefwoordzin bevatten, in de exacte volgorde, maar mogelijk met extra woorden ervoor of erna.
 • Exact Match: Advertenties worden alleen weergegeven bij zoekopdrachten die exact overeenkomen met het geselecteerde trefwoord.

Naast trefwoordselectie moeten adverteerders ook een biedstrategie kiezen. Er zijn verschillende biedstrategieën beschikbaar in Google Ads:

 • Handmatige CPC: Hiermee stel je handmatig maximumbiedingen in voor je advertenties.
 • Automatische CPC: Google past automatisch je biedingen aan om zoveel mogelijk klikken te krijgen binnen je budget.
 • CPA (kosten per acquisitie): Je stelt een gewenste kosten per acquisitie in, en Google past je biedingen automatisch aan om zoveel mogelijk conversies te krijgen tegen die kosten.
 • ROAS (Return on Ad Spend): Je stelt een gewenste ROAS in, en Google past je biedingen aan om de gewenste ROAS te behalen.

Wat is de kwaliteitsscore en waarom is het belangrijk?

De kwaliteitsscore is een schatting van de kwaliteit van je advertenties, trefwoorden en bestemmingspagina’s. Het wordt uitgedrukt op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 de hoogste score is. De kwaliteitsscore wordt berekend op basis van:

 • Klikfrequentie (CTR): De ratio van gebruikers die op je advertentie klikken ten opzichte van het totaal aantal keer dat je advertentie is weergegeven.
 • Advertentierelevantie: Hoe relevant je advertentietekst is voor de zoekopdracht van een gebruiker.
 • Ervaring op de landingspagina: Hoe relevant en gebruiksvriendelijk je bestemmingspagina is voor de bezoeker.


Een hogere kwaliteitsscore kan leiden tot lagere kosten per klik (CPC) en betere advertentieposities. Het is dus in het belang van adverteerders om te streven naar een hoge kwaliteitsscore.

hoe werkt bieden en plaatsing
hoe werkt bieden en plaatsing

Real-time veilingen en advertentieplaatsing

Elke keer dat een zoekopdracht wordt ingevoerd in Google, wordt er in milliseconden een veiling uitgevoerd. Adverteerders concurreren in deze veiling om hun advertentie aan die specifieke gebruiker te tonen. De winnende advertenties worden bepaald op basis van hun Ad Rank, een combinatie van hun bod en kwaliteitsscore.

Dit realtime proces zorgt ervoor dat gebruikers de meest relevante advertenties te zien krijgen op basis van hun zoekopdracht, en dat adverteerders de beste kans krijgen om hun doelgroep te bereiken op het moment dat ze actief op zoek zijn naar informatie, producten of diensten.

Begrijpen hoe advertentieplaatsing werkt

Advertentieplaatsing in Google Ads is een cruciaal aspect dat bepaalt hoe, waar en wanneer je advertenties worden weergegeven aan potentiële klanten. Het begrijpen van dit proces kan adverteerders helpen om hun campagnes effectiever te maken en een betere ROI te behalen.

Advertentiepositie en Ad Rank

De positie van een advertentie in Google Zoeken wordt niet alleen bepaald door hoeveel je biedt, maar ook door de kwaliteit van je advertentie. Dit wordt uitgedrukt in de Ad Rank.

 • Biedingen: Dit is het bedrag dat je bereid bent te betalen voor een klik op je advertentie. Je kunt verschillende biedingen instellen voor verschillende trefwoorden of advertentiegroepen.
 • Kwaliteitsscore: Zoals eerder besproken, is dit een schatting van de kwaliteit van je advertenties, trefwoorden en bestemmingspagina’s. Het is gebaseerd op de CTR, advertentierelevantie en ervaring op de bestemmingspagina.

De Ad Rank wordt berekend door het bod van de adverteerder te vermenigvuldigen met hun kwaliteitsscore. De advertentie met de hoogste Ad Rank krijgt de toppositie, de volgende hoogste krijgt de tweede positie, enzovoort.

Afbeelding suggestie: Een diagram dat de relatie tussen biedingen, kwaliteitsscore en Ad Rank laat zien.

Verschillende soorten Campagnes

Google Ads biedt verschillende campagnes, afhankelijk van waar en hoe je je doelgroep wilt bereiken:

 • Search Campagne: Deze advertenties verschijnen op Google Zoeken en zoekpartnersites. Ze zijn meestal tekst gebaseerd en worden getriggerd door de zoekopdrachten van gebruikers.
 • Display Campagne: Deze advertenties kunnen verschijnen op een breed scala aan websites, apps en video’s. Ze kunnen bestaan uit tekst, afbeeldingen, video’s en rich media.
 • Shopping Campagne: Deze verschijnen op Google Shopping en tonen productafbeeldingen, prijzen en winkelinformatie.
 • Video Campagne: Deze worden weergegeven op YouTube en andere partnerwebsites en apps in het Display Netwerk.
 • Discovery Campagne: Deze zijn ontworpen om jezelf te laten ontdekken bij een nieuwe doelgroep.
 • Performance Max: Een campagne aangestuurd door signalen. Deze campagne is op alle kanalen van Google Zichtbaar.
hoe werkt bieden en plaatsing
hoe werkt bieden en plaatsing

Optimalisatie van advertentieplaatsing

Om het meeste uit je advertentieplaatsingen te halen, zijn hier enkele tips:

 1. Segmenteer je campagnes: Door je campagnes te segmenteren op basis van apparaat, locatie of demografie, kun je je biedingen en advertenties beter afstemmen op specifieke doelgroepen.
 2. Gebruik locatietargeting: Richt je advertenties op specifieke geografische gebieden waar je doelgroep zich bevindt.
 3. Stel uitsluitingen in: Voorkom dat je advertenties worden weergegeven op irrelevante of niet-presterende sites binnen het Display Netwerk.
 4. Test verschillende advertentieformaten: Experimenteer met verschillende formaten en stijlen om te zien welke het beste presteren voor je doelgroep.
 5. Monitor en pas aan: Gebruik de prestatiegegevens in Google Ads om je campagnes regelmatig te evalueren en aan te passen.

Veelvoorkomende valkuilen en hoe deze te vermijden

In de wereld van Google Ads kunnen kleine fouten leiden tot grote financiële verliezen en gemiste kansen. Door je bewust te zijn van de meest voorkomende valkuilen, kun je strategieën ontwikkelen om deze te vermijden en je campagnes te optimaliseren.

Overbieden en budgetuitputting

Een van de meest voorkomende fouten die adverteerders maken, is overbieden, wat kan leiden tot een snelle uitputting van het dagbudget. Hier zijn enkele tips om dit te voorkomen:

 1. Stel budgetwaarschuwingen in: Dit zorgt ervoor dat je een melding krijgt wanneer je een bepaald percentage van je budget hebt bereikt.
 2. Gebruik automatische biedstrategieën: Laat Google de biedingen optimaliseren op basis van je doelstellingen, zoals doel-CPA of doel-ROAS.
 3. Bekijk historische gegevens: Analyseer je biedingsgeschiedenis om te begrijpen welke biedingen het meest effectief zijn geweest.
 4. Pas je biedingen aan op basis van apparaat: Soms kan het bieden op mobiele apparaten goedkoper zijn dan op desktops, of vice versa.
 5. Stel een advertentieschema in: Laat je advertenties alleen zien op tijdstippen dat je doelgroep het meest actief is.

Lage kwaliteitsscores en hun impact

Een lage kwaliteitsscore kan de prestaties van je advertenties negatief beïnvloeden, waardoor je meer betaalt voor klikken en een lagere advertentiepositie krijgt. Hier zijn de gevolgen en hoe je ze kunt aanpakken:

 1. Begrijp de factoren: De kwaliteitsscore is gebaseerd op de CTR, advertentierelevantie en ervaring op de bestemmingspagina. Werk aan het verbeteren van elk van deze factoren.
 2. Optimaliseer je advertentietekst: Zorg ervoor dat je advertentietekst relevant is voor je trefwoorden en aantrekkelijk is voor gebruikers.
 3. Verbeter de bestemmingspagina: Zorg ervoor dat je bestemmingspagina snel laadt, mobielvriendelijk is en relevante inhoud bevat die overeenkomt met je advertentie en trefwoorden.
 4. Gebruik relevante trefwoorden: Zorg ervoor dat je trefwoorden nauw aansluiten bij je advertentie en bestemmingspagina.
 5. Verwijder niet-presterende trefwoorden: Als bepaalde trefwoorden consequent lage kwaliteitsscores hebben, overweeg dan om ze te pauzeren of te verwijderen.

Meest Gestelde Vragen:

Hoe bepaalt Google de plaatsing van mijn advertentie?

Wat is de kwaliteitsscore in Google Ads?

Hoe kan ik mijn advertentieplaatsing optimaliseren?