logo adbrains
Vertel me wat je zoekt

Zoekwoordtypen: breed, zinsdeel, exact en negatief

Het selecteren van de juiste zoekwoorden is cruciaal voor het succes van elke Google Ads-campagne. Zoekwoorden zijn de bouwstenen die bepalen wanneer en hoe uw advertenties worden getoond. Ze moeten nauwkeurig aansluiten bij de zoekopdrachten van uw doelgroep om de effectiviteit van uw advertenties te maximaliseren.

Google Ads biedt verschillende zoekwoordtypen, elk met zijn eigen voor- en nadelen, en elk geschikt voor verschillende advertentiedoelstellingen. Deze zoekwoordtypen omvatten:

Breed Zoekwoordtype: Dit is het meest algemene type en biedt de breedste verkeersdekking. Een breed zoekwoord kan uw advertentie laten zien op zoekopdrachten die spellingsfouten, synoniemen, gerelateerde zoekopdrachten en andere relevante varianten bevatten.

Zinsdeel Zoekwoordtype: Zinsdeel zoekwoorden geven een betere controle dan brede zoekwoorden. Uw advertentie wordt alleen weergegeven als de zoekopdracht de exacte zinsdeel bevat, wat kan leiden tot meer relevante vertoningen.

Exact Zoekwoordtype: Exacte zoekwoorden bieden de meest nauwkeurige targeting. Uw advertenties worden alleen getoond als de zoekopdracht overeenkomt met het exacte zoekwoord of zeer nauwe varianten ervan.

Negatieve Zoekwoorden: Deze zoekwoorden voorkomen dat uw advertentie wordt getoond bij zoekopdrachten die bepaalde woorden of zinsdelen bevatten. Dit helpt om irrelevant verkeer en onnodige kosten te verminderen.

Door de juiste combinatie van deze zoekwoordtypen te gebruiken, kunt u de zichtbaarheid van uw advertenties verbeteren, irrelevante klikken verminderen en uw return on investment (ROI) verhogen. Het is een delicate balans tussen bereik en relevantie, en het kiezen van het juiste type zoekwoord is een kunst op zich.

Breed Zoekwoordtype

Brede zoekwoorden zijn de meest uitgebreide zoekwoordoptie binnen Google Ads. Wanneer u een breed zoekwoord gebruikt, geeft u Google de vrijheid om uw advertenties te tonen op zoekopdrachten die niet alleen uw specifieke zoekwoord bevatten, maar ook een breed scala aan variaties daarop, zoals synoniemen, gerelateerde zoekopdrachten, en zelfs zoekopdrachten die fouten bevatten.

Definitie en kenmerken van brede zoekwoorden

Een breed zoekwoord is een zoekwoordoptie die de advertentie kan activeren wanneer iemand zoekt naar een variatie van dat zoekwoord, ongeacht de volgorde van de woorden. Het kan ook zoekopdrachten activeren die gerelateerd zijn aan de betekenis van het zoekwoord. Bijvoorbeeld, als uw breed zoekwoord “hardloopschoenen” is, kan uw advertentie worden weergegeven voor zoekopdrachten zoals “koop loopschoenen”, “hardloopschoenen voor dames”, of zelfs “sportschoenen”.

Voordelen van het gebruik van brede zoekwoorden:

 • Maximaal bereik: Uw advertenties kunnen een breder publiek bereiken, wat kan leiden tot meer verkeer naar uw website.
 • Minder onderhoud: Het is niet nodig om een lange lijst van zoekwoorden te onderhouden omdat brede zoekwoorden automatisch gerelateerde zoekopdrachten dekken.
 • Ontdekken van nieuwe zoektermen: Brede zoekwoorden kunnen u helpen om nieuwe zoektermen te identificeren waarvan u niet wist dat uw doelgroep ze gebruikte.

Nadelen van het gebruik van brede zoekwoorden:

 • Minder gerichte vertoningen: Omdat brede zoekwoorden zo’n breed scala aan zoekopdrachten activeren, kunnen sommige van deze zoekopdrachten irrelevant zijn voor uw aanbod.
 • Hogere kosten: Irrelevante klikken kunnen oplopen en uw advertentiebudget verspillen.
 • Lagere conversieratio’s: Aangezien het verkeer minder gericht is, kunnen de conversieratio’s lager zijn in vergelijking met meer gerichte zoekwoordtypen.

Het gebruik van brede zoekwoorden vereist zorgvuldig beheer en regelmatige controle van de zoektermenrapporten om ervoor te zorgen dat uw advertenties zo relevant mogelijk blijven en uw budget efficiënt wordt besteed.

Zinsdeel Zoekwoordtype

Zinsdeel zoekwoorden zijn een type zoekwoordtargeting in Google Ads die een middenweg bieden tussen brede zoekwoorden en exacte zoekwoorden. Ze stellen adverteerders in staat om meer controle te hebben over de zoekopdrachten waarvoor hun advertenties worden weergegeven, zonder de flexibiliteit van brede zoekwoorden volledig op te geven.

Uitleg over wat zinsdeel zoekwoorden zijn en hoe ze werken

Zinsdeel zoekwoorden worden geïdentificeerd door aanhalingstekens rond het zoekwoord, bijvoorbeeld “dames hardloopschoenen”. Advertenties kunnen worden getoond op zoekopdrachten die de exacte zin bevatten, met extra woorden ervoor of erna. Dit betekent dat als iemand zoekt naar “beste dames hardloopschoenen” of “dames hardloopschoenen korting”, uw advertentie nog steeds kan verschijnen, maar niet voor zoekopdrachten als “schoenen voor hardlopende dames”, waar de volgorde van de woorden is veranderd.

Wanneer zinsdeel zoekwoorden te gebruiken voor optimale targeting:

 • Specifieke targeting: Wanneer u wilt dat uw advertenties worden weergegeven voor zoekopdrachten die een specifieke zin of uitdrukking bevatten.
 • Flexibiliteit: Als u enige flexibiliteit wilt behouden om gerelateerde zoekopdrachten te vangen die uw zinsdeel bevatten.
 • Beperking van irrelevante zoekopdrachten: Om het aantal irrelevante zoekopdrachten te verminderen in vergelijking met brede zoekwoorden, maar zonder zo beperkend te zijn als exacte zoekwoorden.
 • Balans tussen bereik en relevantie: Als u een balans wilt vinden tussen het bereiken van een breder publiek en het behouden van een hogere relevantie en mogelijk een hogere conversieratio.

Zinsdeel zoekwoorden zijn bijzonder nuttig voor adverteerders die een specifieke doelgroep willen bereiken zonder de bredere context van de zoekopdracht te negeren. Ze kunnen helpen om de zichtbaarheid te vergroten voor gebruikers die zoeken binnen een bepaalde context, terwijl ze nog steeds een zekere mate van controle behouden over de getoonde zoekopdrachten.

Exact Zoekwoordtype

Exacte zoekwoorden zijn een targetingoptie in Google Ads die adverteerders de hoogste mate van controle biedt over welke zoekopdrachten hun advertenties activeren. Ze zijn essentieel voor het creëren van een gerichte campagne die zich richt op specifieke gebruikersintenties en kunnen bijdragen aan een efficiënter budgetgebruik.

Het concept van exacte zoekwoorden en hun precisie in targeting:
Exacte zoekwoorden worden aangegeven met vierkante haken, bijvoorbeeld [dames hardloopschoenen]. Dit betekent dat advertenties alleen worden weergegeven als de zoekopdracht van de gebruiker exact overeenkomt met het zoekwoord of zeer nauw verwante varianten, zoals meervoudsvormen of spelfouten. Dit type zoekwoord sluit irrelevante zoekopdrachten uit en zorgt ervoor dat de advertenties alleen worden getoond aan gebruikers met een hoge koopintentie.

Hoe exacte zoekwoorden kunnen bijdragen aan een hogere ROI:

 • Gerichte exposure: Door de precisie van exacte zoekwoorden wordt het advertentiebudget besteed aan zoekopdrachten met de hoogste relevantie.
 • Betere conversieratio’s: Gebruikers die zoeken met specifieke termen zijn vaak verder in de koopcyclus, wat kan leiden tot hogere conversieratio’s.
 • Minder verspilling: Er is minder kans op klikken van gebruikers die niet geïnteresseerd zijn in het specifieke aanbod, wat de kosten per acquisitie kan verlagen.
 • Makkelijker te analyseren: Exacte zoekwoorden maken het eenvoudiger om te bepalen welke zoekwoorden effectief zijn, omdat ze minder variabelen bevatten.

Het gebruik van exacte zoekwoorden is vooral voordelig voor producten of diensten met een duidelijk gedefinieerde niche of wanneer de advertentiebudgetten beperkt zijn en elke klik moet tellen. Ze zijn ook nuttig voor het testen van de effectiviteit van bepaalde zoekwoorden, omdat ze duidelijke data bieden over prestaties.

Negatieve Zoekwoorden

Negatieve zoekwoorden zijn een cruciaal onderdeel van elke Google Ads-campagne. Ze helpen adverteerders om ongewenste zoekopdrachten uit te sluiten, waardoor ze kunnen voorkomen dat hun advertenties worden getoond aan gebruikers die waarschijnlijk niet geïnteresseerd zijn in hun product of dienst. Dit verbetert de algehele efficiëntie van de campagne door het verminderen van irrelevante klikken en het optimaliseren van het advertentiebudget.

Het nut en de impact van negatieve zoekwoorden in campagnes:

 • Verbeterde targeting: Door het uitsluiten van irrelevante zoekopdrachten, kunnen adverteerders zich meer richten op hun doelgroep.
 • Kostenbesparing: Negatieve zoekwoorden helpen onnodige uitgaven te verminderen door te voorkomen dat advertenties worden geklikt door gebruikers die niet geïnteresseerd zijn.
 • Verhoogde ROI: Door het verbeteren van de relevantie van advertenties, kunnen negatieve zoekwoorden bijdragen aan een hogere return on investment.
 • Betere campagneprestaties: Campagnes met goed gedefinieerde negatieve zoekwoorden hebben vaak een hogere klikfrequentie (CTR) en conversieratio.

Strategieën voor het selecteren en toepassen van negatieve zoekwoorden:

 • Analyseer zoektermrapporten: Regelmatig de zoektermrapporten bekijken kan inzicht geven in welke irrelevante zoekopdrachten advertenties triggeren.
 • Begrijp je product en doelgroep: Weet welke termen niet geassocieerd zijn met je aanbod of doelgroep.
 • Gebruik brede, zinsdeel en exacte match: Net als bij reguliere zoekwoorden, kunnen negatieve zoekwoorden worden ingesteld als breed, zinsdeel of exact match.
 • Update regelmatig: De markt en zoekgedrag veranderen voortdurend, dus het is belangrijk om de lijst met negatieve zoekwoorden regelmatig bij te werken.